Voedselintolerantie test

Voedselal­ler­gie of in­to­le­ran­tie: wat is het ver­schil?

De één krijgt buikpijn van pinda’s, de ander krijgt jeuk bij het eten van een aardbei. Veel mensen hebben last van een voedselallergie of voedselintolerantie. Maar wat is nu precies het verschil?

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is het afweersysteem ‘in de war’ en reageert het op één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen aan. De eerstvolgende keer dat het lichaam met deze eiwitten in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie. (Zoals bijvoorbeeld: rode vlekken rondom de mond, een opgezwollen keel, benauwdheid… etc.)

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, heten ‘triggers’.
Een bekend voorbeeld hiervan is een lactose-intolerantie. Hierbij kunnen de darmen de suiker die voorkomt in melkproducten (lactose) niet goed verteren.

Hoe werkt deze voedselintolerantie test?

Wanneer men voedsel eet dat nadelige effecten veroorzaakt, beschouwt het lichaam dat als een externe ziekteverwekker en maakt het IgG4 en andere antilichamen aan om het te elimineren. Deze test controleert of er antilichamen in het bloed zijn aangemaakt als reactie op voedsel dat u heeft geconsumeerd.

Als resultaat verschijnen kleurbanden met verschillende intensiteiten in de testcassettevensters. Hoe meer IgG4-antilichamen worden opgevangen door voedseleiwitten, hoe intenser de kleur van de band is. De kleurintensiteit wordt vergeleken met die van een controleband en geeft aan of de reactie van het lichaam op een bepaald voedsel zwak, gemiddeld of sterk is.

 

Voor wie is een voedselintolerantie test geschikt?

Iedereen die de volgende klachten ervaart:
– Opgeblazen gevoel
– Dermatologie gerelateerde aandoeningen zoals een onrustige huid, jeuk, acné, eczeem, …
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Diarree
– Prikkelbare darm

Er wordt geschat dat 1 op de 2 personen last heeft van een voedselintolerantie. Ook kunnen milde symptomen van een voedselintolerantie langzaam veranderen in ernstige ziektes die ernstige klachten met zich meebrengen.

De symptomen van een voedselintolerantie kunnen erg veelzijdig zijn en kunnen binnen enkele uren of zelfs na enkele dagen nog optreden na het consumeren van voedsel. Helaas uiten sommige van deze klachten zich ook in een onrustige huid. En met deze bloedtest kunnen wij dit opsporen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Deze voedselintolerantie is een sneltest die informatie geeft over welk voedsel een verband kan hebben met de mogelijk geconstateerde voedselintolerantie symptomen. In tegenstelling tot laboratoriumtests, die resultaten opleveren in 1-2 weken, geeft deze test resultaten in slechts 30 minuten, waardoor dit de eerste 30 minuten durende sneltest voor voedselintolerantie ter wereld is.

Deze test gebeurt d.m.v. een vingerprik waaruit enkele druppels bloed worden afgenomen. Hier voel je nagenoeg helemaal niks van.  Tijdens het wachten op de test, vul je diverse vragen in over jouw klachten en kan je rustig wachten op je uitslag.

Op welke voedingsstoffen wordt er getest?

De test controleert op wel 57 voedingsmiddelen en omvat de meest geconsumeerde voedingsmiddelen zoals:

  • Granen: Tarwe, Rogge, Gerst, Haver, Graanmix A (Boekweit, Amarant, Ganzenvoet), Graanmix B (Mais, Rijst), Gluten  
  • Noten: pinda, hazelnoot, amandel
  • Fruit: Banaan, Fruitmix A (Citroen, Sinaasappel), Fruitmix B (Aardbei, Druif, Perzik),Appel, ananas, kiwi’s
  • Ei: eiwit, eigeel, caseïne
  • Melk: koemelk, geitenmelk, schapenmelk
  • Zeevruchten: kabeljauw, vismix (zalm, forel), tonijn, zeevruchtenmix (garnalen, inktvis, octopus)
  • Groenten: tomaat, peulvruchtmix (erwt, sperzieboon), groentemix A (wortel, selderij), Groentemix B (Kool, Broccoli), Prei / Uienmix (Knoflook, Ui, Prei)
  • Vlees: lam / schapenvlees, vleesmix A (varkensvlees, rundvlees), vleesmix B (kip, kalkoen)
  • Overige: aardappel, soja, gistmix (bakkersgist, biergist), cacao, koffie, Mosterd
Een advies vanuit een vingerprik

Zo kunnen we nog een stapje verder gaan in het vinden van oorzaken bij diverse (huid-)klachten.

Kosten: €149,00
Duur: circa 60 min.

** Ben je ook benieuwd naar andere disbalansen in je lichaam? Bekijk dan ook eens onze Microscopische bloedanalyse.
Hierbij worden andere disbalansen uit het bloedbeeld gehaald die u ook meer informatie kunnen geven over diverse klachten.
** Een microscopische bloedanalyse is interessant wanneer u geen klachten ervaart na het consumeren van voeding.